Ota yhteyttä info@mithu.fi

+358 44 3003 207

© 2014 by McPage - Susanna McGlynn Proudly created for Mithu

Mithun Blogi

January 29, 2019

Yleensä Nepalin öitä häiriköivät tappelevat kulkukoirat. Nyt täytyy pitää ovia päivälläkin kiinni jottei kukaan kolmesta kotitaloomme pesänsä tehneestä kulkukissasta tule varastamaan ruokaa. Jos parvekkeen ovi ei avaudu niin kymmmenen minuutin päässä ollaan talon toisella puolella pääovea raapimassa. 

Niin paljon kuin eläimet elämäämme iloa tuovatkin, Nepalissa on pakko olla hitusen varoivainen, etenkin kun perheessä on pieniä lapsia.  Rabies on todellinen ongelma. Kaksi vuotta sitten pikkuapuri joutui paikallisen (kansainvälisesti arvostetun) klinikan toimesta ottamaan rabies kuurin tultuaan naapurin koiranpennun puremaksi leikin tohinassa. 

Kolme viikkoa Nepalissa on mennyt vauhdilla (kuten aina). Suurimman osan aikaa olemme nukkuneet. Öisin lämpötila...

May 5, 2018

Dhadingissa ei kuulu liikenteen melua, mutta linnunlaulua senkin edestä. Ympäröivät vuoret ovat aamulla vain puoliksi näkyvissä ja niitä peittävä usva luo mystisen tunnelman. Jokapuolella meidät ympäröi metsä. Mielen valtaa rauha.


Saimme viimein itseämme niskasta kiinni ja toteutimme monivuotisen haaveemme kyläillä Manojin pikkusiskon, Lakshmin, kotikylällä. Lakshmi on löytänyt rakkauden oman kastinsa ulkopuolelta ja asuu hieman erillaisissa maisemissa kuin Gandharba kylissä on totuttu.

Itse en aivan ymmärtänyt miten haastavaa Lakshmin kylälle on matkata. Mithu didi, Tulasi didi, Manoj, pikkuapuri ja minä olimme valinneet matkustuspäiväksi (vahingossa) yleisen juhlapäivän ja sehän tarkoitti ettei yhdessäkään bussissa ollut tilaa koko porukallemme. Suorassa auringonpaisteessa tu...

April 14, 2018

Viime yönä vaihtui vuosi ja tänään elämme 1.1.2075. Koulujen loma-aika ja vuoden vaihtuminen on selvä merkki vuodenajan vaihtumisesta. Lämpötilat ovat kohonneet huomattavasti (uima-altaat on nyt auki, eihän kukaan hullu talvella ui, kun on vain 25 astetta lämmintä..) ja monsuunin lähestymisen huomaa kasvaneista sademääristä. Mieluummin sitä kuitenkin mutavellissä rämpii kuin kävelee jatkuvassa pölypilvessä. Lapset iloitsevat lomasta, mutta monelle aikuiselle tämä on vuoden stressaavinta aikaa taloudellisesti.

Nepalissa kaikki vähänkin paremmin toimeentulevien perheiden lapset menevät kouluun jo kolme vuotiaana (ja kyllä siellä koulussa ihan kirjojen kanssa opiskellaan ja kokeitakin tehdään, mutta vähän silti epäilen kuinka paljon siellä opitaan). Nyt loma-aikana lapset ovat use...

April 7, 2018

Nepalilainen organisointityyli on ihan omaa luokkaansa. Moni asia on muuttunut viimeisen kahdeksan vuoden aikana, mutta nepalilaisten virastojen sekavuus on ja pysyy.

Eilen menimme maahanmuuttovirastoon jatkamaan minun ja pikkuapurin viisumeita. Tulimme maahan kolmen kuukauden turistiviisumilla, mutta jatkon päätin hakea avioliiton perusteella. Se ei ollutkaan ihan niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Kuulemma olemme olleet naimisissa niin kauan, että vihkitodistuksemme ei riitä sellaisenaan. Mitä jos olette vaikka tässä välissä eronneet! En viitsinyt mainita, että arvaa vaan kuinka monta kertaa melkein ollaan..

Seuraavaksi meidät ohjattiin "nopeasti" hakemaan todistus paikallisesta maistraatista, että olemme edelleen naimisissa. Heti maistraattiin astuttuamme tiesin, että...

March 21, 2018

Shakti Milanin Prakriti ja Gokul ovat sosiaalisia aktivisteja, jotka haluavat muuttaa maailmaa. Shakti Milan paitsi kouluttaa ja työllistää, myös kokoaa yhteen ja voimaannuttaa seksikaupan, pakolaisuuden ja lapsikaupan uhreiksi joutuneita naisia.

Vielä 2000 luvullakin nepalilaisten naisten asema on heikko. Koulutuksen ja terveydenhuollon puute sekä nuorella iällä solmitut avioliitot vaikeuttavat naisten päätöksentekoon osallistumista.

Prakritin puoliso, Gokul, on ylläpitänyt viimeisen kymmenen vuoden ajan keskusta jonne hän pelastaa lapsityön uhreiksi joutuneita lapsia. Lapset viettävät keskuksessa muutamia kuukausia, jonka aikana heille etsitään perhe. Joskus paluu oman biologisen perheen luokse on mahdollinen, toisinaan ei.

Vuonna 2014 kaksikko laajenti toimintaansa ja perust...

March 11, 2018

Ihan aina en osaa arvostaa asioiden tapahtumista omalla painollaan, mutta pääsääntöisesti paikallinen tapa toimia tekee helposti stressaantuvalle mielelleni hyvää. Toisin kuin usein länsimaissa kuvittelemme, Aasiasta ei saa kaikkea rahalla. Ihmiset arvostavat rauhallista elämäntyyliä ja menevät helposti sieltä mistä aita on matalin. Ihan vain siksi, että se riittää.

Nepalilaisen aikataulun mukaan kaikki tapahtuu aina vähän myöhässä. Ollaan ihan aikataulussa jos tullaan puoli tuntia myöhässä sovitusta (usein tunti). Kun kukaan muu ympärillä ei hötkyile, se ei haittaa.

Monet nepalilaiset työskentelevät todella pitkiä päiviä, jopa aikaisesta aamusta myöhään iltaan (esimerkiksi hotelleissa ja ravintoloissa). Työn lomassa kuitenkin ehditään myös  usein rentoutua: jutella kavereiden k...

February 8, 2018

Kathmandu, toinen kotikaupunkimme. Kathmandua voi vihata tai rakastaa ja välillä molempia samanaikaisesti. Joka paikassa pilvinä leijaileva pöly, joka saa miettimään kuinka paljon mustaa räkää ihmislapsi voi ylipäätään niistää. Ihmisvilinän keskellä kapeilla kaduilla toisiaan ohittelevat moottoripyörät ja autot. Kerjäläinen istumassa kadunkulman paahtavassa auringonpaisteessa, repaleisissa ja mustiksi värjääntyneissä vaatteissa. Kalliita kahviloita, joissa eivät asioi turistit, vaan Nepalin eliitti – rikkaat, jotka omistavat puolet kaupungista ja joiden elämästä valtaosa nepalilaisista ei voi edes haaveilla. Olen monesti miettinyt miksi rakastan niin paljon Kathmandua: likaista, pölyistä ja kaaosmaista suurkaupunkia?


KAIKELLA ON PAIKKANSA Vaikka kaikki ympäröivä on näennäisess...

January 29, 2018

Melkein kolme viikkoa Nepalissa on lentänyt kuin siivillä. Olemme ehtineet tavata muutamia aarteiden valmistajia, lähettää rahdin Suomeen, viettää aikaa ystävien kanssa sekä vierailla Mithun kotikylällä ja Pokharan upeissa vuoristomaisemissa.

 Sadetta ilmassa auringonlaskun aikaan, Pokhara

Täytyy myöntää, että joulusesongin jäljiltä olimme aika poikki, mutta nyt alkaa taas olla energiavarastot ladattuna ja on ilo alkaa rakentamaan Mithun vuoden 2018 aarrevalikoimaa yhdessä käsityöläisten kanssa. Tavoitteena olisi löytää muutama uusi suurella sydämellä toimiva valmistaja ja jotain on jo mielessä. Haaveena on ainakin, että pääsisimme matkaamaan (pelottavaa vuoristotietä) Janakpurin kaupunkiin, joka on lähellä Intian rajaa. Siellä syntyy upeita Mithila aarteita. 

Nepalissa...

February 14, 2017

Tähän aikaan vuodesta planeetat ovat otollisessa asennossa parien vihkimiselle ja useassa suvussa juhlataan uusia liittoja. Onneksemme olimme juuri ehtineet selättää ensimmäisinä Nepal viikkoina kiusanneet flunssat ja mahataudit, joten pääsimme juhlimaan rakkaan sukulaistyttömme häitä kotikylällemme.

Mithun kylä sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Kathmandusta. Matka kylälle kestää ruuhkasta, onnettomuuksista ja rakennustöistä riippuen 4-7 tuntia. Pikkuapuri oli pakahtua onnesta päästessään ”oikeaan Nepaliin”. Hänen mielestään kun Kathmandu ei ole Nepalia.

Päästessämme perille juhlavalmistelut olivat jo täydessä vauhdissa. Ennen häitä oli kuitenkin toisten juhlien vuoro. Naapurin pojat täyttivät tänä vuonna (tai ainakin lähivuosina) 15-vuotta ja heidän kunniakseen järjes...

March 29, 2016

Silmät itkusta sumeina sanoimme heipat perheelle kylällä ja suuntasimme oksennukselta haisevassa mikrobussissa kohti Kathmandua. Auton ilmastointi ei luonnollisesti toiminut. Tekemistä riitti viimeisiksi päiviksi ja paljon jäi tekemättäkin. Kuten usein ennenkin viimeisellä viikolla olimme ajatuksissamme jo puoliksi Suomessa. Mieli valmistautui lähtemään Pohjolan kevääseen. Kathmandu kuitenkin yllätti ja ehdimme viimeisinä päivinä myös solmia uusia upeita tuttavuuksia.

 

Vielä lähtöpäivänäkin kävimme monien valmistajiemme luona tekemässä uusia tilauksia. Innostuimme ehkä hieman liikaa ja uusia tuotteita on tulossa lähiviikkoina niin paljon, että taidamme tarvita rekan, jotta saamme ne kuljetettua rahtiterminaalilta kotiin.. 

 

Yksi mieleenpainuvimmista vierailuista suuntautui Pashm...

Please reload

Featured Posts

Namaste Nepal

January 19, 2016

1/1
Please reload

Recent Posts

March 11, 2018

February 8, 2018

January 29, 2018

March 29, 2016

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload